Dine nærmeste slektninger

Pattedyr

Naturhistorie

Muséplassen 3

Møt dine artsfrender pattedyrene 

Hvorfor sitter det en kvinne og ammer et spebarn i en utstillingsmonter på museet? Jo, fordi hun viser et helt vesentlig trekk ved oss pattedyr: Hunndyrene har melkekjertler som de dier ungene med. I likhet med andre pattedyr er hun også varmblodig; hun kan holde kroppstemperaturen konstant forholdsvis uavhengig av omgivelsene.  

Kvinnen i monteren er et eksempel på et av de mest tilpasningsdyktige, suksessrike – og sett fra den øvrige naturen side – farligste pattedyrene som noen gang har levd. I denne utstillingen får du vite mer om menneskets egen orden i dyreriket, og du får fascinerende eksempler på pattedyrenes fantastiske variasjon i form, størrelse og tilpasningsevne. Du får vite hvordan vi ser ut «under pelsen» og hvordan forskerne klassifiserer pattedyr.  

Pattedyrene kan være ørsmå som dvergspissmus, som bare veier et par gram, og enorme som blåhvalen, som kan bli opp mot 200 tonn. Noen blåhval har vi ikke plass til i pattedyrsamlingen, men du kan hilse på en elefant (og det henger et blåhvalskjelett i Hvalsalen). 

Utstillingen viser dyr fra alle verdenshjørner og klimasoner. Her ser du eksotiske skapninger som løve og antilope og pattedyr som stortrives i vannet, som hvalross og sel. Du får møte flaggermusen, som er det eneste flyvende pattedyret vi kjenner til, og du kan bli kjent med et rikt utvalg av pelskledde sjarmører fra våre egne breddegrader, som røyskatt og fjellrev. Og kanskje kan møtet med den utdødde pungulven få deg til å tenke over om vi mennesker har et spesielt ansvar for våre artsfrender?  

For ordens skyld: Kvinnen og barnet i monteren er kunstige. Ingen virkelige pattedyr hadde giddet å sitte stille så lenge.  

Pungrotte med barn
Pungrotte
Foto
Helene Pettersen, UiB
isbjørn mor og barn
Isbjørn mor og barn
Foto
Hlene Pettersen, UiB