Artikkel

Årets museum 2021

- Det er med stolthet og ydmykhet vi tar i mot prisen for Årets museum 2021 etter å ha vært nominert sammen med Nordlandsmuseet, Museum Stavanger og Norsk Oljemuseum, uttaler museumsdirektør Henrik von Achen.

Juryen begrunner slik

Vinneren er et museum som gjennom nytenkning og nye måter å formidle historie og forskning på, har gjennomført en omfattende rehabilitering av bygninger og utstillingsfasiliteter. Like viktig som å åpne rommene og etablere nye møteplasser, er måten de gjennom sin innovative og dristige formidling ønsker kommende generasjoner velkomne uten å bryte båndene til historien og tradisjonene. De som kjenner museet fra før vil fortsatt føle seg hjemme i det som er et viktig kulturelt og historisk symbol for byen og regionen det ligger i. Men i den moderne tenkningen rundt kunnskap og viten, og i det viktige samspillet mellom forskning og nysgjerrighet, tar de samfunnsomveltningene og vår tids behov på lekende alvor. Slik blir vinneren en tradisjonsbærer som står støtt i sin framtid uten å miste perspektiver og kommende mål av syne.

Mer informasjon på Norges museumsforbunds nettsider.

Fra Naturhistorisk museum til Universitetsmuseum

Arbeidet med å renovere Universitetsmuseet, Naturhistorie var ikke kun et løft for bygget, det var også vår gylne sjanse til å redefinere hva et Universitetsmuseum skal være i det 21. århundre, slår von Achen fast.

- Vi har gått til å være et museum for hele Universitet i Bergen og alle dets fagmiljøer. Vårt samfunnsoppdrag er å demokratisere kunnskap og dette gjør vi ved forskningskommunikasjon til det nysgjerrige mennesket.

- All kunnskap begynner med undring og vi kommuniserer hvordan et universitet skaper kunnskap og hvorfor dette er viktig og slår ikke bare slår fast fakta. Å bli kåret til Årets museum 2021 er en tillitserklæring og en inspirasjon til alle 200 kollegaer på Universitetsmuseet som samler inn, forvalter, forsker og formidler, sier direktøren stolt.

 

Nøkkelinformasjon

  • Grunnlagt 1825
  • Norges eldste museumsbygg
  • 200 ansatte
  • 4,5 millioner objekt i samlingene + levende samlinger
  • 10 bygg
  • 30.000 m2
Dyphavsutstilling med amfipodemodell
Det ukjente landet
Utstillingen «Det ukjente landet» omhandler dyphavet – 3000 meter under havets overflate.
Foto
Adnan Icagic, Universitetsmuseet i Bergen.