Artikkel

Universitetshagene klargjør kjøkkenhagene

Under normale omstendigheter får Muséhagen små planter fra veksthusene på Milde, til kjøkkenhagen i Muséhagen. I år må de ansatte i Muséhagen direkteså. Velkommen innom hagene våre for å se kjøkkenhagene våre.

- I denne sengen skal vi så kål og ringblomster. Det gjør vi for å få litt samplanting og for å få litt farge innimellom kålen og for innsektenes skyld, sier gartner Hilde M. Moen mens hun penker på noen av sengene i Muséhagen.

Se video av direktesåingen her: Kjøkkenhagen

Hun og flere andre ansatte i hagene har vært på jobb under hele koronatiden. I disse dager klargjør de ansatte kjøkkenhagene til Universitetsmuseet.

- Kjøkkenhagen til Muséhagen er godt besøkt gjennom hele våren og sommeren, forteller Moen. Hagene er åpen for publikum og alle er hjertelig velkommen til å besøke hagene og utstillingene. Kankje du blir inspirert til å så selv, lage din egen kjøkkehage eller finner litt inspirasjon? Kjøkkenhageen har utallige sposelige vekster; Kålsorter, gulrøtter, poteter, kornsorter, salater, løksorter m.m.

Når er vekstsesongen?

Vekstsesongen er tiden fra siste frostnatt om våren til første frostnatt om høsten. I Norge varer vekstsesongen fra ca. 17. mai til slutten av september, avhengig av hvor i landet du bor. Noen planter trenger litt lenger vekstsesong, derfor kan det være lurt å tjuvstarte innendørs. Det kalles forkultivering. Planter som trenger forkultivering er: tomat, agurk, paprika, de fleste kålslag, persille og mange andre urter, salat som skal høstes tidlig, sellerirot, purre, stangselleri, squash og gresskar.

Direkte såing

Planter som sås direkte ute er: Rotvekster som poteter og jordskokk, men settepoteter bør lysgros i vinduet før utplanting. Løk plantes vanligvis ute fra setteløk. Reddik, salat og dill kan sås flere ganger i løpet av sesongen. Gulrøtter bør sås i rader markert med pinner i hver ende av raden. De første spirene er vanskelige å skille fra ugress, derfor må du vite hvor du har sådd.

Bønner og erter trenger varm jord. Så når heggen blomstrer, for da er det ca. 15 grader i jorda. Husk at de må ha noe å klatre i.

Sett poteter

I Bergen botaniske hage dyrkes nærmere 70 potetsorter. I hagen har de samlet på de gamle norske potetsortene. Spesielt de blå potetene som var mye vanligere tidligere, er av interesse.

Potetene oppbevares i grå papirposer i kjølerom (temp. 4-5 grader) over vinteren. For ca 5 uker siden ble de tatt frem og lagt luftig til lysgroing i veksthuset (temp 10-15 grader). Nå skal de settes ut slik at den store potetsamlingen tas vare på til neste år. En utstilling av poteter blir å se i Kjøkkenhagen.

Se bilder av våre poteter her - Settepoteter

Potetplanten (Solanum tuberosum) kommer fra Andesfjellene i Sør-Amerika. Planten tilhører søtvierfamilien, sammen med tomat og aubergine. Utenom rotknollene er potetplanten giftig. 

Arkeologiske undersøkelser viser at poteter har vært brukt i Andesfjella i minst 13.000 år, og dyrket der i minst 7.000 år. 

Liste over potetsorter og bilder fra samlingen kan ses her: https://uib.gardenexplorer.org/  I rubrikken for «plassering» velger du potetsamlingen.

 

Følg oss gjerne på Facebook:

Universitetsmuseet

Mus hagen

Arboretet og Botanisk hage, Milde

 

 

Gartner Hilde M. Moen