Universitetet i Bergen

Skeive kulturår

Universitetsmuseet, Naturhistorie

Muséplassen 3, 5007 Bergen

Hvorfor har biologer tradisjonelt lurt på hvorfor hunnfugler parrer seg med flere hanner, når de like gjerne kunne spurt hvorfor hunnfugler satser alt på et kort? Dette gir en moralsk inngang der vi bruker ladede begreper som utroskap og promiskiøsitet på dyrenes adferd. Har forskningsspørsmålene de har stilt seg blitt påvirket av de språklige og moralske rammene våre?  

Hva er skeiv kunst? Er det kunst og gjenstander som blir vist på en skeiv arena eller i en skeiv kontekst? Betyr det at kunstneren er skeiv? Eller betyr det at selve tematikken eller motivet har noe skeivt i seg?  

Har lover om avkriminalisering, beskyttelse mot hatefulle ytringer, partnerskapslov, adopsjonsrett og juridisk kjønn påvirket samfunnets syn, eller har lovene mer eller mindre motvillig endret seg i takt med samfunnets syn?  

I utstillingen «Skeive kulturår» reflekterer forskere fra ulike fagretninger hvorvidt og hvordan forskning har bidratt til både å normalisere og å problematisere seksualitet, kjønn og kjærlighet.  Hvordan har psykiatrien laget diagnoser, jussen laget rammer og hvilke begreper har antropologien bidratt med? Og hva skjer når de som observeres ikke kjenner seg igjen i betegnelsen, kategorien eller lovene de berøres av?    

Hjelp oss med støtende ord! 

Hvilke ord relatert til skeivhet, kjønn og seksualitet har du hørt brukt om deg selv eller andre? Hva er ikke greit å bruke? I utstillingen oppfordres du til å dele og reflektere rundt ord du kjenner til. Du vil også få vite hvilke ord som ble samlet inn på campus og via universitetets sosiale medier i mai 2022. De er mange.  

Utstillingsprosjektet

Prosjektleder og kurator: Åshild S. F. Thorsen, Avdeling for forskningskommunikasjon, Universitetsmuseet i Bergen

Utstillingstekniker: Reece Whitehead, Avdeling for forskningskommunikasjon, Universitetsmuseet i Bergen

Konservatorer: Christina Holmefjord og Soraya Jacques Rodrigues, Avdeling for samlingsforvaltning, Universitetsmuseet i Bergen

IT/AV-ansvarlig: Lars Ove Toft, IT-avdelingen, Universitetet i Bergen

Prosjektkoordinator: Marit Kjeksrud Amundsen, Avdeling for forskningskommunikasjon, Universitetsmuseet i Bergen

 

Pressekontakt: Åshild S. F. Thorsen: 95176610.

historisk foto av personer med plakater E det oss dokke e redde for?, Homofile, lesbiske stå frem! Tekst lagt på toppen: Skeive kulturår fra 3. juni. Logo: Skeivt kulturår 2022