Arrangement

Maskinsyn: Ditt digitale liv - Smart eller overvåket?

Fra Fredag 19. mars til Lørdag 28. august 2021 kl. 10.00 –17.00

Universitetsmuseet, naturhistorie

Altfor mange PC-vinduer som er åpnet seg med tilsynelatende sukkersøte ikoner av maskinsyn: Hundeører og tunge, gps-symbol utformet som koronavirus, overvåkningskamera. Stikkordene: Skallemåling, maskinsyn I videospill, creepy-pasta og klassifisering av menneske lyser mot deg.
Foto
Illistrasjon: UiB/Overhaus

19. mars åpner utstillingen Maskinsyn i Universitetsmuseet for besøkende. Den gir publikum mulighet til å trene på etiske vurderinger i møte med ny teknologi.

Har du lest alt med liten skrift og har full kontroll på ditt digitale liv?

Nye teknologier utvikler seg så raskt at samfunnet ikke er i stand til å utvikle etiske retningslinjer eller regulering fort nok. Derfor trenger vi trening i å gjøre etiske vurderinger om bruk av ny teknologi.

Vi etterlater oss digitale spor, og mange ønsker å benytte seg av informasjonen som blir registrert: Presidenten som vil beholde sin makt. Helseministeren som vil stoppe en pandemi. Gründeren, skurken og miljøforkjemperen som vil redde klimaet. Og du som vil eie og ha kontroll på dine egne data.

Les mer om utstillingen - Maskinsyn her.

Velkommen til oss og denne nye og spennende utstillingen.

Utstillingen er en opplevelseslabyrint hvor den besøkende går gjennom en serie etiske utfordringer.

– Målet er å skape opplevelser i samspill med teknologi, bl.a. gjennom kunstneriske installasjoner, slik at besøkende selv må vurdere etiske situasjoner og gjøre valg, sier professor i digital kultur, sier professor og prosjektleder Jill Walker Rettberg ved UiB.

Hvordan maskiner og algoritmer registrerer våre data
Rettberg leder forskningsprosjektet bak utstillingen – Machine Vision in Everyday Life. Hun fikk ideen til forskningsprosjektet da hun lekte med selfiefilter på Snapchat.  

«Maskinsyn» omfatter maskiner og algoritmers registrering, analysering og representasjon av visuelle data. Maskiner som ser, er overalt i hverdagslivet vårt: Maskinene skanner strekkoder, låser opp telefonene våre, tagger feriebildene, gir oss diagnoser, og hjelper oss å finne veien når vi er på et ukjent sted, sier Rettberg.

Rettberg ønsker å finne ut hvordan maskinsyn påvirker oss kulturelt.

– Maskinsyn har raskt blitt en del av hverdagen vår. Det blir ikke bare brukt til lek og moro, men også til svært alvorlige formål.

Fra mikrokamera til satellitter opererer maskinsynet på flere nivåer, former hvordan vi ser på oss selv, andre og våre omgivelser. Samtidig utfordrer denne automatiseringen av syn etablerte strukturer, og gir mulighet for overvåkning og kontroll på et nivå vi aldri før har kunnet se for oss.