Arrangement

Plasthvalen - 3 år etter

Tirsdag 28. januar 2020 kl. 12.00 –15.00

Universitetsmuseet - Naturhistorie, Muséplassen 3

 

Plasthvalen
Plasthvalen i monter på Universitetsmuseet.
Foto
Simon S. Brandseth

Velkommen til treårsmarkering for funnet av Plasthvalen! Møt forskerne som fant plasten i magen til hvalen, bli bedre kjent med plastmiljøet ved UiB, og gå på jakt etter mikroplast i laben på Universitetsmuseet. 28. januar er det tre år siden en syk hval strandet ved Sotra utenfor Bergen. Da forskere ved UiB åpnet magen til hvalen, fant de mer enn 30 plastposer, samt flere plastsekker og plastflak.

Hvalen ble raskt kjent som «Plasthvalen», og skapte overskrifter i medier verden over. Langs hele kysten engasjerte folk seg i opprydningsaksjoner i hvalens ånd. Plasthvalen ble selve symbolet på plastforsøplingen; en av vår tids store globale miljøutfordringer.

Det var ikke den første, ei heller den siste, hvalen som er funnet under lignende omstendigheter. Likevel rørte denne historien noe spesielt ved oss. Skjebnen til Plasthvalen ble en vekker for oss alle.

Hvalen døde ikke forgjeves. Fra sin plass i utstillingen på Universitetsmuseet i Bergen lever arven etter Plasthvalen videre. Her inspirerer den studenter og forskere, samt stadig nye generasjoner, i kampen mot marin forsøpling.

Treårsmarkeringen for Plasthvalen er gratis for alle.

Det blir servert gratis lunsj, og de 60 første får flotte bærenett laget av resirkulert plast - som igjen kan resirkuleres.

Dørene blir også åpnet via Café Christie.

Introduksjon ved UiBs nye marine dekan, Nils Gunnar Kvamstø.

  • Bak kulissene: Da vi fant plasten i hvalen, og engasjementet som fulgte. Med førsteamanuensis Terje Lislevand og postdoktor Christoph Noever.
  • Plastmiljøet ved UiB. Korte foredrag med engasjerte forskere og studenter.
  • Plasthval-utstillingen.
  • Hvordan jakter forskere etter mikroplast? Prøv deg selv i laben.
  • Møt bærekraftpilotene ved UiB.
  •  

Programmet blir oppdatert.